25 april 2020

Ga toch wandelen: dit is waarom een ommetje maken goed voor je is

Bron: RTL Nieuws

Nu sportclubs, kroegen en bioscopen dicht zijn, zoeken we massaal nieuwe manieren om ons te vermaken en te ontspannen. En dat kan vaak heel simpel zijn, zoals de deur uit lopen voor een ommetje.
"Eerst ben je nog bezig met je werk en allerlei afspraken die je nog moet maken en tijdens het lopen raak je die stress helemaal kwijt", zegt Nelleke Naaktgeboren van de Koninklijke Wandel Bond Nederland (KWBN). "Dan ga je steeds meer zien en voel je dat alles van je afglijdt."
Naaktgeboren hoeft als fanatieke wandelaar niet meer overtuigd te worden dat het lekker het kan zijn om de deur uit te gaan voor een wandeling, of het nou lang is of kort. Veel andere Nederlanders hadden nog een zetje in de rug nodig, en de lockdown van de afgelopen weken lijkt dat zetje te zijn geweest.
Uit nieuw onderzoek in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat blijkt dat we heel anders zijn gaan bewegen in de afgelopen periode. We gaan een stuk minder naar buiten, maar als we naar buiten gaan, is het veel vaker om te wandelen of fietsen dan voor de coronacrisis.
DAT Mobility, een bedrijf dat mobiliteitsdata analyseert, ziet zelfs een 'drastische wijziging' in onze keuze van vervoer. Mensen fietsen en lopen meer kilometers dan voor de uitbraak van corona, en we gaan veel minder met de auto of het OV.

Laat je hersenen beter werken
Hersenonderzoeker Erik Scherder grijpt deze tijd aan om het evangelie van bewegen te verspreiden. Hij wil naar eigen zeggen wel 'van de daken schreeuwen' hoe belangrijk het is, helemaal in deze tijd. Daarom heeft hij samen met de hersenstichting de app Ommetje ontwikkeld, waarin mensen hun wandeling kunnen bijhouden en competities met vrienden kunnen aangaan.
Bewegen zorgt voor een betere doorbloeding, waardoor ook je hersenen beter gaan werken. Een ommetje of lange wandelingen maken past daar volgens Scherder helemaal in. "Je krijgt betere motivatie, je gaat meer initiatief nemen, je hebt betere controle over impulsen, dat zijn dagelijks heel belangrijke functies", zegt Scherder. "Als je de hele dag op de bank hangt, merk je vanzelf dat je nergens meer zin in hebt."

'Inactieve mensen zijn meest kwetsbaar'
En niet alleen mentaal is het enorm belangrijk om te bewegen, zegt Scherder, hij wijst ook naar de vele onderzoeken die gedaan zijn naar de rol die het speelt bij het afweersysteem. "Door bewegen versterk je je afweersysteem. Dat betekent niet dat je geen corona meer kunt krijgen, maar de risico's worden kleiner."
"Degenen die nu het kwetsbaarst zijn, zijn de mensen met een inactieve leefstijl", zegt Scherder. Daarom is het volgens hem belangrijk om te beginnen met wandelen, en dat te blijven doen. "Ze voorspellen dat virussen blijven komen, dus bouw aan je weerstand."
Mocht je als onervaren wandelaar willen beginnen, dan is het volgens Nelleke Naaktgeboren van KWBN het belangrijkste om goede schoenen te hebben en niet te veel jezelf te overschatten. "Iedereen kan lopen, dus denkt iedereen dat ie ook een heel stuk kan wandelen. Maar zoals bij elke sport geldt dat je rustig op moet bouwen."
Een ommetje kan natuurlijk op gympen, maar als je verder wilt lopen moet je goede sokken en schoenen hebben. "Je kunt hele uitrustingen kopen, maar schoenen zijn echt het allerbelangrijkste."

Onderweg spelletjes spelen
Maar waar moet je dan naartoe? Veel grote natuurgebieden zijn op dit moment gesloten vanwege het coronavirus en veel stadsparken zijn veel te druk. Daarom adviseert Naaktgeboren om goed in je eigen omgeving te kijken. "Vaak weet je zelf wel waar het wat rustiger is."
En voor wie het toch een beetje saai lijkt om te gaan wandelen, heeft Naaktgeboren ook nog wel een tip: maak spelletjes voor jezelf. "Bijvoorbeeld 'herken de planten', of maak foto's onderweg en deel die met je vrienden." Er zijn online heel veel van dit soort challenges te vinden.
Zelf heeft ze overigens totaal geen spelletje nodig om erop uit te trekken. "Met name mannen zeggen vaak 'wandelen heeft geen doel', maar mijn doel is dat ik in de beweging ben en dat ik in de natuur ben. Ik krijg er gewoon een lekker gevoel van."

Geen opmerkingen:

Een reactie posten