vrijdag 30 augustus 2013

TodN, nog 4 weken te gaan ....!


Noordnijs augustus 2013
Tocht om de Noord, nog 4 weken te gaan ....!

Beste TodN Ontdekkingsreizigers,

Nog 4 weken, dan is het zo ver, de 8e editie van de Tocht om de Noord door Westerwolde, Oldambt en finishen in Delfzijl! In deze Noordnijs gaan wij u bijpraten over alles wat u staat te wachten in dit mooie oostelijke stukje van Groningen.
Ol Grait voor het (oude) hoofdstation in Winschoten

Algemene mededelingen
De rechtstreekse inschrijving op Tocht om de Noord is sinds half maart gesloten. Via de wachtlijst hebben enkele wandelaars gelukkig nog een plaatsje weten te bemachtigen. Vanaf 1 september is het echter niet meer mogelijk om via de wachtlijst in te schrijven. Ook wijzigen e.d. is vanaf 1 september niet meer mogelijk. Dit heeft vooral te maken met het feit dat we vanaf 1 september de startnummers indelen, de startpakketten samenstellen en opsturen.
TodN Startpakket
De startpakketten worden in de 2e week van september opgestuurd, zodat ze eind 2e, begin 3e week bij u op de deurmat vallen. In het startpakket vindt u alle informatie mbt de TodN 2013, zoals: stempelkaart, starttijden, startplaatsen, zelf wijzigen van de afstand, enz.
Honden mee bij TodN
De TodN gaat dwars door allerlei bijzondere locaties, zoals boerderijen, molens, musea, kerken, borgen, stallen, enz. De wandelaar ontdekt daarmee, op een verrassende manier, Groningen van binnenuit! 

Een aantal boeren heeft aangegeven, dat zij het op prijs stellen dat er geen honden door de stallen, of langs het vee (koeien en schapen) lopen. Dit met het oog op verspreiden van ziekten en het verstoren van het vee. Wij, als organisatie van TodN, menen dat wij gevolg moeten geven aan de oproep van deze groep mensen.
TodN wil zich graag, ook in de toekomst, ontwikkelen als een innovatief wandelevenement. Het wandelen door verrassende omgevingen (gebouwen en landschappen) is een van de paradepaardjes van de TodN en dat willen we graag zo houden en zo mogelijk uitbreiden. Wij vragen u daarom, hoe jammer dan ook, om uw hond niet mee te nemen bij de TodN!!
Waddenwandelen slaat de laatste paal !!
De deelnemers aan de Tocht om de Noord ontdekken en beleven het Gronings landschap. Dat is wat Landschapsbeheer Groningen, Landschapsbeheer Friesland en Landschap Noord-Holland ook willen bieden met het nieuwe wandelpadennetwerk Waddenwandelen. Geen wonder dat de Landschapsorganisaties voor de officiële oplevering van het netwerk graag bij TodN aansluiten. Op zondag 29 september verrichten alle waddenwandelgemeenten samen in Delfzijl de 'openingshandeling'. Dan zijn ruim 1200 kilometer wandelmogelijkheden officieel beschikbaar voor de liefhebber.
Waddenwandelen is een padennetwerk waarmee de wandelaar zelf routes kan uitstippelen. Het werkt met een knooppuntensysteem. Op de website kan de wandelaar zijn wandeling plannen en printen. Downloaden naar de smartphone kan ook. Voor wie liever op papier wandelt, zijn er verschillende (deel)gidsen en kaarten. Behalve een netwerk om zelf routes te maken, biedt Waddenwandelen ook veertien dagwandelingen, op de eilanden en over het vast land. Meer weten? Klik op: www.Waddenwandelen.nl
Ol Grait is der gewoon bie!
Afgelopen jaar hebben deelnemers al kennisgemaakt met een interactief theaterspel bij Tocht om de Noord. De wandelaar wordt dmv deze theatervorm op een intensieve(re) manier betrokken bij het jaarlijkse TodN thema. De wandelaar liep vorig jaar door een legertent en werd daar gerecruteerd voor het Frans leger (anno 1812). Hij liep over een slagveld met Franse soldaten en zag (en hoorde) de kanonnen op de dijk. Het complete theaterspel, samen met de wandelaars, was later weer terug te zien op de website van Tocht om de Noord.
Dit jaar gaat het thema over: Sporen uit het verleden van OG. Hiermee wordt bedoeld de stoomtram Ol Graitje (OG), die 100 jaar geleden van Ter Apel via Winschoten naar Delfzijl liep. De stoomtram wordt gepersonifieerd door een oude vrouw (Ol Grait), die samen met de wandelaars verschillende avonturen (her)beleeft. Het gehele theaterspel wordt wederom op film vastgelegd. Deze film met de wandelaar in een hoofdrol verschijnt na TodN 2013 op de website: www.TochtomdeNoord.nl
We ontmoeten Ol Grait. Een vrouw van ruim in de 90. Zij woont met haar zoon Eppo in Weiwerd, een wierdedorp waar vroeger de tram doorheen gereden heeft. Op een dag ziet zij in het DvhN een aankondiging van de Tocht om de Noord. Door met haar smartphone de afbeeldingen bij het artikel te scannen, ziet zij meer beelden. Dit zijn archief beelden van en over de stoomtram.
Door die beelden wordt ze zo enthousiast over Tocht om de Noord, dat ze dit jaar graag mee wil doen. Eppo is het hier niet mee eens. Hij vermoedt dat zijn moeder al wat in de war is en dat het haar teveel wordt als ze de route gaat lopen. Toch is Ol Grait vastberaden en wil mee doen.
Tijdens de Tocht om de Noord komen de wandelaars Ol Grait en Eppo een aantal keer tegen. De wandelaars ontkomen er niet aan om meegezogen te worden in het verleden van OG!
Lesbrief voor jonge wandelaars!
Zoals in de vorige Noordnijs al aangegeven organiseert TodN ook een bijzondere ontdekkingstocht voor jonge wandelaars. In samenwerking met Onderzoeksbureau Elles Bulder is een lesbrief ontwikkeld waarmee wandelaars de sporen uit hun eigen verleden kunnen ontdekken. Natuurlijk voldoet de lesbrief aan alle moderne eisen van de tijd. De lesbrief is ontwikkeld in de vorm van een stripverhaal, waarbij verschillende plaatjes met een smartphone of een tablet kunnen worden ingescand, waarmee de strip tot leven komt.  Daarnaast zijn er aan het stripverhaal opdrachtjes gekoppeld voor jonge wandelaars. Met deze opdrachten kunnen zij spelenderwijs het geheim van de verdwenen tram ontdekken. 
De lesbrief en bijbehorende opdrachten zijn vanaf maandag 2 september gratis te downloaden op www.ellesbulder.nl.
De wandelaars van Tocht om de Noord krijgen de mogelijkheid om de strip mee te nemen. De lesbrief wordt ook verspreid onder basisscholen langs de route.
Wie met behulp van de strip zoveel mogelijk sporen van Ol Graitje verzameld en een fotocollage hiervan voor 31 oktober instuurt naar info@tochtomdenoord.nl maakt tevens kans op een origineel Tocht om de Noord T-shirt 2012.
Overnachten bij TodN 2013

Nog niet alle wandelaars hebben een overnachtingsplek gevonden. Inmiddels hebben we op onze eigen excel adressenlijst weer een 20-tal overnachtingsadressen toegevoegd in de buurt van Westerwolde, Oldambt en Delfzijl.
U vindt de adressenlijst op onze website www.TochtomdeNoord.nl, bij deelname / accommodatie
. U kunt kiezen uit verschillende accommodaties, zoals: campings, gastgezin, bed & breakfast of hotel.


Let op
U dient zelf een camping of hotelkamer te reserveren. Verder is het belangrijk !! dat u (van tevoren) nadenkt of u een afspraak moet maken met uw gastheer over bijvoorbeeld brengen naar de start of ophalen na de finish.
Klik hier om overnachtingsplekken in (Oost) Groningen te vinden in ons eigen excel adressenbestand.
Klik hier om overnachtingsplekken via Marketing Groningen te vinden.
Uiteraard stellen wij het op prijs als u boekt bij één van onze Partners in Overnachting (zie pagina Partners), of klik hier.

Tocht om de Noord, Postbus 3104, 9701 DC  Groningen
050-850 90 23 / 06-46 16 16 10Geen opmerkingen:

Een reactie posten